http://www.jurnal.tvsatrm.ro/2010/10/04/caravana-lui-theo-2-oct/
Recunoscut drept o popotă a muzicii uşoare şi populare, Buzăul a dăruit publicului artişti de renume, care au devenit celebri şi iubiţi în întrega ţară. Unul dintre aceştia este interpreta de muzică populară Atena Bratosin Stoian, care a revenit în oraşul natal după o despărţire de 20 de ani. Oful artistei este că este mai apreciată în ţară decît la Buzău.
Copilărie cu cîntec
"Ca orice copil am început să cînt prin casă de mică, iar prima piesă pe care am învăţat-o se numeşte "Drag mi-a fost calul bălan şi Gheorghiţă militar". În clasa întîi mama m-a bătut să învăţ un cîntec, pe care îl ştiu şi acum", povesteşte cu nostalgie Atena Bratosin. Descoperită în 1974 de Nicolae Peneş, directorul de pe acea vreme a Centrului de Creaţie, solista buzoiană a luat calea spectacolelor şi a turneelor. "Cînd colegii mei de la Ansamblul "Plaiurile Mioriţei" au plecat în turneu pe Coasta de Azur, eu am fost nevoită să renunţ, pentru a mă angaja la Comandamentul Armatei a II-a, de unde am ieşit şi la pensie". Amintirea revoluţiei din 89, care a prins-o la Academia Militară, în Bucureşti, este încă vie în memoria sa : "În birou, dădeam cartuşele la o parte cu piciorul din calea mea".
"Nu iau cîntecul nimănui"
Căsătorită cu un ofiţer de aviaţie, interpreta s-a dedicat familiei sale şi a lăsat muzica pe planul al doilea. După o îndelungată pauză, în 2005, la insistenţele Mariei Văduva, Atena Bratosin s-a reîntors la marea sa dragoste, cîntecul popular. Revenită la Centrul de Creaţie pentru repetiţii, "îmi tremurau mîinile şi picioarele de dor şi emoţie". În curînd, pînă la finele acestui an, Atena Bratosin Stoian va scoate albumul "Inima mea, inima mea", ce va cuprinde folclor autentic din zona Buzăului. Interpreta este decisă să fie în continuare mesajera folclorului buzoian, pentru că "nu cînt manele, nu fac kitschuri, nu iau cîntecul nimănui".
http://www.jurnal.tvsatrm.ro/2010/10/04/caravana-lui-theo-2-oct/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu